INFOLINIA: 516 960 650

sklep@chemia-zagraniczna.pl

Arabica vs Robusta

kwi08
12 GŁÓWNYCH RÓŻNIC ARABICA ROBUSTA

12 RÓŻNIC POMIĘDZY KAWAMI -Robusta vs. Arabica:

 

Arabica i Robusta to dwa najbardziej popularne gatunki kaw na świecie.

Chcesz wiedzieć co je wyróżnia ? PRZECZYTAJ ten artykuł :)

 

Oto 12 głównych różnic pomiędzy

 

Pochodzenie:

Robusta uprawiana jest głównie na półkuli wschodniej, podczas gdy Arabica uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej.

 

Zawartość kofeiny

Robusta ma dwa razy więcej (lub więcej) kofeiny niż arabica.

 

Smak

Robusta smakuje bardziej gorzko niż arabica. Ten gorzki smak jest częściowo spowodowany wyższą zawartością kofeiny. Jest również wyższy w kwasie chlorogenowym (CGA), który ma gorzki smak, zawiera około 7-10% CGA, gdzie Arabica ma około 5,5-8%. CGA. Istnieje również około połowa zawartości cukru w ​​Robuście. Ogólnie Robusta jest opisana jako smakująca ziemistą, szorstką, ziarnistą, z nutą spalonego drewna / gumy i posmakiem orzeszków ziemnych.

 

Ziarna:

Ziarna Robusty są zwykle mniejsze, grubsze i bardziej okrągłe niż ziarna Arabiki. Są też trochę ciemniejsze, gdy są surowe.

 

Wiek:

Robusta została „odkryta” około 100 lat po Arabice, co czyni ją młodszą na rynku światowym.

 

Sposób zapylania:

Robusta musi być zapylany krzyżowo. Oznacza to, że kwiaty robusty muszą być zapylane jakimś pyłkiem z rośliny o innym składzie genetycznym. Arabica jest samopylna.

 

Dojrzewanie:

Robusta produkuje owoce za około 2 lata. Arabica trwa około 4 lat.

 

Odporność:

Roślina robusta jest bardziej sprężysta, wytrzymuje wyższe temperatury i lepiej radzi sobie w bezpośrednim słońcu. Ze względu na wyższą kofeinę i zawartość kwasu chlorogenowego - Robusta jest również bardziej odporna na szkodniki i choroby niż arabica.

 

Produkcja:

Roślina Robusta produkuje więcej kawy na hektar niż Arabica.

 

Koszty produkcji:

Robusta jest bardziej odporna, dojrzewa szybciej i produkuje więcej niż Arabica - czynniki te sprawiają, że wzrost jest mniej kosztowny. Te rzeczy, wraz z mniej poszukiwanym smakiem, oznaczają również, że ich zakup kosztuje mniej, więc niektóre marki będą używać Robusty jako wypełniacza, mieszając go między ziarna Arabiki.

 

Liście:

Liście rośliny kawy Robusta są większe niż rośliny Arabiki.

 

Budowa genetyczna:

Robusta ma 22 chromosomy, Arabica ma 44.

 

Źródło: enjoyjava.com/robusta-coffee/

 

kwi  08
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl